فهرست مطالب

فصلنامه پژوهش در بهداشت محیط
سال هشتم شماره 3 (پاییز 1401)

  • تاریخ انتشار: 1401/09/30
  • تعداد عناوین: 8
|
  • صمد جلیلیان*، سیما سبزعلیپور، ابراهیم رجب زاده قطرمی، امیرحسین مزارعی صفحات 221-232

    زمینه و هدف، ترکیبات بتیکس باعث اثرات سوء بر سلامتی کارکنان در صنایع مختلف از جمله صنعت نفت می شوند. این مطالعه با هدف سنجش این ترکیبات و اثر آنها بر پارامترهای لیپیدی سرم خون کارکنان پالایشگاه نفت آبادان انجام شد.مواد و روش ها، در این مطالعه تعداد 80 کارگر (40 نفر مواجهه یافته از واحدهای عملیاتی و 40 نفر مواجهه نیافته از بخش های اداری) مورد بررسی قرار گرفتند. نمونه گیری و سنجش از ناحیه تنفسی کارکنان با استفاده از پمپ نمونه برداری فردی و سنجش پارامترهای لیپیدی خون کارکنان با استفاده از کیت های تجاری شرکت پارس آزمون و دستگاه اتو آنالایزر مخصوص آزمایشهای بیوشیمی مدل Biolis 30i ساخت کشور ژاپن انجام شد. یافته ها، نتایج به دست آمده، نشان دادند که میانگین غلظت ترکیبات تولوین، اتیل بنزن و زایلن در ناحیه تنفسی کارکنان مواجهه یافته پایین تر از حد مجاز استانداردها قرار دارد اما میانگین غلظت ترکیب بنزن بالاتر از حد مجاز استانداردهای توصیه شده قرار دارد. نتایج به دست آمده از مقایسه پارامترهای لیپیدی سرم خون نشان دادند که تفاوت معنی داری بین دو گروه کارکنان مواجهه یافته و نیافته ندارد. نتایج آزمون اسپیرمن هیچ ارتباط معنی داری بین این پارامترها و مشخصات دموگرافیک در دو گروه را نشان نداد. اما آزمون آماری پیرسون نشان داد که ارتباط معنی داری بین برخی از پارامترهای لیپیدی سرم خون در دو گروه وجود دارد و در هر دو گروه کارکنان میانگین پارامتر لیپیدی بد پلاسمای خون بالاتر از محدوده نرمال قرار دارد.نتیجه گیری، نتایج نشان داد که غلظت ترکیب بنزن بالاتر از حدمجاز استانداردها قرار دارد و باید از تاثیر بنزن در کارکنان با کنترل های مهندسی و مدیریت کافی و بازرسی دوره ای جلوگیری شود.

    کلیدواژگان: اتیل بنزن، بنزن، تولوئن، زایلن، لیپید
  • عادله عبدی، عزیر عابسی*، احسان خواصی صفحات 233-248
    زمینه و هدف

    بیش از 90 درصد زندگی افراد در محیط های داخل ساختمان سپری می شود و آلودگی هوای داخل ساختمان عامل سالانه بیش از 2/2 میلیون مرگ و میر در سطح جهان است. بر خلاف تصورات رایج مردم، خطرات ناشی از آلاینده ها در مکان های بسته بیشتر از محیط های باز است. در این مطالعه هدف بررسی توانایی کامپیوتر در شبیه سازی رفتار جریان در فضای داخل ساختمان و ارزیابی امکان ارضای استانداردهای موجود است.

    مواد و روش ها:

     الگوی جریان و نحوه اختلاط و رقیق سازی پلوم از طریق توسعه یک حلگر در نرم افزار متن باز اوپن فوم مورد بررسی قرار گرفته و نتایج با مشاهدات آزمایشگاهی مورد مقایسه قرار گرفته است.

    یافته ها

    به علت شناوری مثبت پلوم مونوکسیدکربن، جریان ورودی از کف ساختمان، پس از صعود و پخش در فضای داخلی کارگاه، نهایتا از پنجره سقفی آن به خارج هدایت می گردد. به این ترتیب مشاهده شده است که در شرایط عدم وجود بازشوهای جانبی، میزان غلظت مونوکسیدکربن در ارتفاع تنفسی کارگران در مدلهای مختلف مورد آزمون، به حد بسیار خطرناک (>ppm 100) می رسد.

    نتیجه گیری

    در این مطالعه غلظت آلاینده مونوکسیدکربن در فضای داخلی ساختمان بسیار فراتر از حداکثر مقدار مجاز توصیه شده در استانداردهای موجود برآورد گردیده است. بررسی غلظت آلودگی در فضای داخلی کارگاه بیانگر عدم کفایت تهویه طبیعی برای شرایط حاضر و لزوم استفاده از روش های مکانیکی جهت کاهش غلظت بالای آلودگی تا سطح استاندارد تنفسی افراد شاغل در آن است.

    کلیدواژگان: آلاینده سبک، انتقال، اوپن فوم، تهویه طبیعی، مونوکسید کربن
  • اکرم قربانی*، مرجان ضیائی، شبنم هوشدار تهرانی، میترا محمدی صفحات 249-258
    زمینه و هدف

    80 درصد از آلودگی هوا در مناطق شهری به وسایل نقلیه سنگین و جمعی باز می گردد. هدف ازانجام این مطالعه بررسی میزان آلاینده های CO2 CO ,HC,NOX,انواع خودروهای دیزلی و ارتباط آنها با عمر خودرو، می باشد.

    مواد وروش ها

    از بین تمام خودروهای دیزلی در مشهدکه 5861 خودرو می باشد تعداد425 خودرو به صورت تصادفی انتخاب و پس از ثبت سال تولید خودرو ، با استفاده از دستگاه آلاینده سنج پنج گاز NDIR OPTIMA7 در حالت موتور روشن (درجا کار کردن موتور)، میزان آلایندگی مورد سنجش قرار گرفت . نمونه گیریها در بازه زمانی 15 آذر سال1396 تا 9 اردیبهشت ماه سال 1397 به طور پیوسته(به استثنای یکم تا چهارم فروردین ماه) در ساعت 9 تا 12 و 15 تا 20 انجام شد و سپس با استفاده از نرم افزار SPSS و آزمونهای آماری ارتباط این آلاینده ها با عمر خودرو مورد بررسی قرارگرفت.

    یافته ها

    با توجه به میزان sig(0.05< 0.531 (P= بین عمرخودرو و مونوکسید کربن ، میزان sig (0.05< 0.571 (P= بین عمرخودرو میزان هیدروکربن، میزانsig(0.05< 0.153p=) بین عمرخودرو و دی اکسید کربن خروجی ومیزانsig (0.05< 029. 0p=) بین عمر خودرو واکسیدهای ازت ارتباط معناداری وجود ندارد . بحث : بین سال ساخت خودرو و آلاینده CO2 و NOX همبستگی معکوس وجوددارد بطوریکه هرچه سال ساخت خودرو بالاتر باشد میزان دی اکسید کربن واکسیدهای ازت کمتر می باشد.و بین آلاینده HC و CO همبستگی مثبت وجود دارد.

    نتیجه گیری

    مقدار سطح معنی داری (sig) بین عمر خودرو و همه آلاینده ها ، از 05/0 بیشتر است، بنابراین بین عمر خودرو و همه آلایندگی گازهای خروجی رابطه معناداری از نظر آماری وجود ندارد. لذا باید با اخذ روش های مدیریتی صحیح ازمیزان آلودگی هوا توسط خودروهای دیزلی کاسته شود.

    کلیدواژگان: اکسیدهای نیتروژن، آلودگی هوا، خودروهای دیزلی، عمر خودرو، هیدروکربن ها
  • نفیسه سرابی مهاجر، مریم سرخوش، علی اصغر نجف پور، حسین علیدادی، سیما بریدکاظمی* صفحات 259-266

    زمینه و هدف:

     مصرف کنندگان اغلب فکر می کنند مواد غذایی وقتی در یخچال هایی با دمای 4 درجه سانتی گراد نگهداری می-شوند، بی خطر هستند. با این حال، غذا هنوز هم می تواند فاسد شود و بیماری های ناشی از غذا را که یکی از مهمترین چالش های بهداشتی هستند ایجاد کنند. مطالعه حاضر با هدف بررسی آلودگی های باکتریایی و قارچی در یخچال های خانگی انجام شد.

    مواد و روش ها

    در این مطالعه 30 یخچال خانگی مورد بررسی قرار گرفت. ابتدا پلیت های میکروبی شامل بلادآگار و سابورو به مدت یک ساعت در قفسه های یخچال قرار داده شد. سپس محیط کشت های باکتریایی به مدت 48 ساعت در دمای 36 درجه سانتی گراد و محیط کشت های قارچی به مدت 5 روز در دمای 28 درجه سانتی گراد انکوبه و کلنی ها شمارش شدند. در نهایت بمنظور بررسی میزان آلودگی سطوح یخچال، با استفاده از سواپ استریل مرطوب نمونه های تیمار شده از سطح قفسه های یخچال تهیه شد.

    یافته ها

    بر اساس نتایج بدست آمده، 100% آلودگی باکتریایی و 58% آلودگی قارچی در هوای یخچال های خانگی مشاهده شد و میزان آلودگی باکتریایی و قارچی در سطح یخچال های خانگی به ترتیب 9/8-7/4 و 2/7-6/3 (log CFU/cm2) بود.

    نتیجه گیری

    همانطور که در این مطالعه مشاهده شد، باکتری ها از طریق دست های شسته نشده، غذاهای خام، بسته بندی دارای نشت، قفسه های شسته نشده، سطوح یخچال و نگهداری طولانی مدت مواد غذایی در یخچال وارد غذا می شوند. بنابراین اگر یخچال ها به درستی نگهداری نشوند، به محلی برای رشد میکروارگانیسم ها تبدیل می شوند و به طور مستقیم و غیرمستقیم یخچال و مواد غذایی را آلوده و افراد را دچار بیماری می کنند.

    کلیدواژگان: آلودگی میکروبی، بیماری های ناشی از غذا، یخچال خانگی
  • مانا اباذری، حبیب الله طیبی*، خدیجه آقاجانی صفحات 267-279
    زمینه و هدف

    مدل سازی جذب ترکیبات آلاینده از محیط های آبی با کمترین تعداد آزمایشات، یکی از دغدعه های محققین می باشد. در پژوهش حاضر هدف مدل سازی فرایند جذب رنگزای اسیدی آبی 62 با ترکیب آلی-فلزی حاوی آلومینیوم (MIL-53(Al)-NH2) می باشد.

    مواد و روش ها

    در این پژوهش، MIL-53(Al)-NH2 از ماده اولیه 2- آمینو ترفتالیک اسید و نیترات آلومینیوم سنتز شد. پس از بررسی پارامترهای موثر بر جذب رنگزا، از روش های شبکه عصبی مصنوعی(ANN)، رگرسیون خطی چندگانه (MLR) و رگرسیون غیرخطی چندگانه (MNLR) برای پیش بینی میزان جذب رنگزا استفاده شده است.

    یافته ها

    نتایج به دست آمده از آنالیز پراش اشعه ایکس (XRD)، میکروسکوپ الکترونی روبرشی گسیل میدانی (FE-SEM) و طیف سنج مادون قرمز تبدیل فوریه سنتز مناسب MIL-53(Al)-NH2 را نشان داد. شرایط بهینه بصورت 2=pH، زمان60 دقیقه، میزان جاذب 02/0 گرم و دمای 25 درجه سانتیگراد می باشد. بر اساس نتایج ، در مقایسه بین سه روش استفاده شده، مدل شبکه عصبی از بالاترین دقت پیش بینی برخوردار است. خروجی ایجاد شده با استفاده از این مدل در قیاس با مدل های رگرسیون خطی و غیر خطی چندگانه، کمترین جذر میانگین مربعات خطا (RMSE)و بیشترین مقدار ضریب همبستگی (CC) با داده های واقعی را دارا می باشد.

    نتیجه گیری

    با توجه به نتایج می توان دریافت که MIL-53(Al)-NH2 یک جاذب کارامد بوده و در ضمن با توجه به کارایی بالای مدل شبکه عصبی مصنوعی می توان از این مدل جهت حصول اطمینان از نتایج حذف رنگزا و کاهش هزینه بواسطه کاهش تعداد آزمایشات استفاده کرد.

    کلیدواژگان: فرایند جذب، MIL-53(Al)-NH2، مدل شبکه عصبی مصنوعی، رگرسیون خطی چندگانه، رگرسیون غیرخطی چندگانه
  • نسترن عاقلان، سهیل سبحان اردکانی*، مهرداد چراغی، بهاره لرستانی صفحات 280-299

    زمینه و هدف :

    با توجه به این که گیاه پالایی فناوری نوین پالایش خاک آلوده است، این پژوهش با هدف بررسی برخی اصلاح کننده ها با نرخ تجزیه پذیری زیستی متفاوت در بهبود کارایی گیاه پالایی خاک آلوده به کروم و مس توسط گونه های زینتی تاج خروس و گل جعفری در سال 1397 انجام شد.

    مواد و روش ها

    با آلوده سازی خاک توسط نمک های دی کرومات پتاسیم 50 و 100 و سولفات مس 200 و 400 میلی گرم در کیلوگرم و تیمار با محلول 2.50 میلی مول در کیلوگرم EDTA و اسید سیتریک (CA) و 2.00 میلی مول در کیلوگرم اسید سالیسیلیک (SA)، نسبت به کشت گیاهچه ها و برداشت آن ها بعد از 60 روز اقدام شد. پس از هضم اسیدی گیاهچه ها، محتوی عناصر کروم و مس در آن ها به روش طیف سنج نشری پلاسمای جفت شده القایی خوانده شدند.

    یافته ها

    بیشینه غلظت کروم در خاک کشت شده، ریشه و شاخساره تاج خروس با 2.40، 5.18 و 1.86 و در گل جعفری با 2.74، 6.00 و 1.30 میلی گرم در کیلوگرم به ترتیب مربوط به تیمارهای SA، EDTA و EDTA و در مورد مس در خاک کشت شده، ریشه و شاخساره تاج خروس با 6.74، 3.77 و 3.34 به ترتیب مربوط به SA، SA و EDTA و در گل جعفری نیز با 6.65، 3.45 و 9.50 میلی گرم در کیلوگرم به ترتیب مربوط به تیمارهای SA، EDTA و EDTA بود. از طرفی، تاج خروس با فاکتورهای انتقال و تجمع زیستی بزرگ تر از یک در تیمار 100 میلی گرم در کیلوگرم دی کرومات پتاسیم افزوده واجد CA، فرا انباشتگر کروم بود.

    نتیجه گیری

    با توجه به نقش مهم اسیدهای آلی در الکتروکینتیک پالایش خاک و بهبود کارایی گیاه پالایی، استفاده از این عوامل اصلاح کننده برای پاکسازی خاک های آلوده به فلزات سنگین توصیه می شود.

    کلیدواژگان: الکتروکینتیک، اصلاح کننده خاک، گیاهان زینتی، فلز سنگین، گیاه پالایی
  • بهنام پرداختی، حسین پیرخراطی*، فرخ اسدزاده صفحات 300-316

    زمینه و هدف:

     در این مطالعه ارزیابی فلزات سنگین در خاک اطراف شهر زنجان، با بکارگیری شاخص های آلودگی، ریسک سرطان زایی و غیرسرطان زایی و تعیین منشا فعالیت های زمین زاد و انسان زاد با استفاده از روش های آماری پرداخته شد.

    مواد و روش ها

    در این پژوهش، تعداد 30 نمونه از عمق 20-0 سانتی متری خاک برداشته و براساس روش هضم اسیدی توسط آنالیز طیف سنجی پلاسمای جفت شده القایی مورد آنالیز قرار گرفت.

    یافته ها

    فاکتور غنی شدگی برای روی و کادمیوم به ترتیب با میانگین 1/42 و 5/34 در رده ی غنی شدگی شدید و شاخص زمین انباشت برای کادمیوم با میانگین 8/2 در رده ی بالای آلودگی قرار داشت. تغییرات مکانی شاخص بار آلودگی و درجه ی آلودگی اصلاح شده نشان داد که در نزدیکی مراکز صنعتی شدت آلودگی بیشتر شده و رگرسیون خطی بین ریسک اکولوژیکی و ضریب میانه دامنه اثر متوسط (903/0=R2) نشان داد که 76 درصد نمونه ها در احتمال سمیت قرار گرفته اند. کادمیوم در کودکان و بزرگسالان با میانگین شاخص خطر غیرسرطان زایی 2 و 5/0 بخصوص در معرض جذب پوستی با میانگین 5/0 بیشترین خطر را داشت. خطر ابتلا به بیماری های سرطانی بیشتری را نشان می دهد. نتیجه ی تعیین منشا و سهم فلزات سنگین به کمک ارزیابی-های آماری نشان داد که سرب، روی و کادمیوم در نتیجه ی فعالیت های انسانی و کروم، مس و آرسنیک در نتیجه ی توامان فعالیت های انسانی و زمین زاد در منطقه تجمع یافته اند.

    نتیجه گیری

    پیشنهاد می گردد به منظور کاهش اثرات منفی زیست محیطی فلزات سنگین در خاک اطراف شهر زنجان، اقداماتی مانند کاهش ورود آلاینده ها و پالایش خاک آلوده صورت گیرد.

    کلیدواژگان: تحلیل عاملی، شاخص آلودگی، شهر زنجان، فلزات سنگین، ارزیابی ریسک
  • ابوالفضل نعیم آبادی*، صفورا جوان، نغمه امین الاسلامی، هادی فاضل، نیره امینی ثانی صفحات 317-326
    زمینه وهدف

    COVID-19 می تواند مستقیما از طریق قطرات تنفسی یا غیرمستقیم از طریق وسایل که باعث انتقال عفونت می شوند منتقل شود .این تحقیق با هدف شناسایی ویروس در محل های تماس بیماران مبتلا با سطوح مختلف آلوده به ویروس از قبیل آمبولانس حمل بیماران، محل های نمونه گیری ، اتاق های معاینه ، اتاق های بستری و آزمایشگاه به انجام رسید

    مواد وروش ها

    نمونه برداری ها بر اساس دستور العمل سازمان جهانی بهداشت انجام شد، نمونه های محیطی با استفاده از یک سواب و با نوک مصنوعی و یک شافت پلاستیکی انجام گرفت در این مطالعه سعی شد نمونه برداری در ساعت های شلوغ بیمارستان انجام گیرد و تعداد کل نمونه ها 48 نمونه برداشت گردید و در نهایت نمونه ها توسط روش واکنش زنجیره ای پلیمراز-رونویسی معکوس (RT-PCR)مورد سنجش قرار گرفت.

    یافته ها

    نتایج نشان داد که داخل 36 نمونه بیمارستان 8 نمونه مثبت بوده و در 10 نمونه آزمایشگاه جامع نیز دو نمونه مثبت گزارش شده است با توجه به غیر نرمال بودن داده ها برای مقایسه مجموعه های داده های سطوح مختلف از قبیل (پلاستیکی،فلزی، چوبی،شیشه، الیاف و جسم زنده) از آزمون Kruskal-Wallis استفاده شد. طبق نتایج بدست آمده بین سطوح با جنس ها مختلف و میزان مثبت بودن تستها ارتباط معنی داری مشاهده نگردید (pvalue=0.341).

    نتیجه گیری

    قطرات تنفسی آلوده می توانند توسط جریان هوا جابجا شده و روی سطوح رسوب کنند. با توجه به نوع سطوح و ماندگاری بالاتر این ویروس ها بر روی این سطوح لزوم ضدعفونی مرتب و روزانه قبل و بعد شیفت و در مواقع مواجهه با آلودگی با ویروس حتما باید با ترکیبات ضد ویروسی مناسب با سطح، گندزدایی گردند. در مورد بقیه سطوح مانند پارچه و الیاف آلودگی دیده نشده است ولی با توجه به سرایت این ویروس باید احتیاط های لازم در نظر گرفته شود.

    کلیدواژگان: کرونا ویروس، بیمارستان 22 بهمن، آزمایشگاه جامع تحقیقات، نمونه برداری سطحی
|
  • Samad Jalilian *, Sima Sabzalipour, Ebrahim Rajabzadeh Ghatrami, AmirHossain Mazarei Pages 221-232
    Background and Purpose

    BTEX compounds cause adverse effects on the health of employees in various industries, including the oil industry. This study was conducted with the aim of measuring these compounds and their effect on serum lipid parameters of Abadan oil refinery workers.

    Materials and Methods

    In this study, 80 workers (40 exposed people from operational units and 40 non-exposed people from administrative departments) were investigated. Sampling and measurement of employees’ respiratory area was done using individual sampling pump and measurement of lipid parameters of employees’ blood was done using commercial kits of Pars Azmoun company.

    Results

    The obtained results showed that the average concentration of toluene, ethylbenzene and xylene compounds in the respiratory area of the exposed employees was lower than the standard limit, but the average concentration of benzene compound was higher than the recommended standard limit. The results obtained from the comparison of blood serum lipid parameters showed that there is no significant difference between the two groups of exposed and non-exposed employees. The results of Spearman’s test did not find any significant relationship between these parameters and demographic characteristics in the two groups. However, Pearson’s statistical test showed that there is a significant relationship between some blood serum lipid parameters in two groups, and in both groups of employees, the average blood plasma lipid parameter was higher than the normal range.

    Conclusion

    The results showed that the concentration of benzene compound is higher than the permissible limit of the standards and the effect of benzene on employees should be prevented with adequate engineering and management controls and periodic inspection.

    Keywords: Benzene, ethylbenzene, Toluene, xylene, Lipid
  • Adele Abdi, Ozeair Abessi *, Ehsan Khavasi Pages 233-248
    Background and Purpose

    More than 90% of people’s lives are spent indoors and indoor air pollution is the cause of more than 2.2 million deaths annually worldwide. Contrary to popular belief, the dangers of pollutants in enclosed spaces are greater than in open environments. In this study, the ability of the computer models to simulate flow behavior in the interior space of an industrial workshop was investigated to may check the satisfaction of the environmental standards

    Materials and Methods

    The flow pattern and flow mixing and dilution were investigated by developing a specific solver in OpenFOAM and comparing the results with the ex[perimental data.

    Results

    Due to the initial buoyancy, the plume enters from the lower opening with high concentration and after diluting in indoor space, goes out from the roof opening. It is then observed that while there are no openings, the concentration of Carbon Monoxide in the breathing height of workers will reach the dangerous limit of (100 ppm <) in different models.

    Conclusion

    In this study, the concentration of Carbon Monoxide in the building’s interior space was estimated far higher than the maximum allowable centration mentioned in the standards. Therefore, the high level of pollution concentration in indoor spaces indicates the inadequacy of natural ventilation and the need for mechanical ventilation to could decrease pollution down to the breathing standard of ocupants.

    Keywords: Light pollutant, transmission, Openfoam, Natural Ventilation, Carbon Monoxide
  • Akram Ghorbani *, Marjan Ziaee, Shabnam Hoshdar Tehrani, Mitra Mohammadi Pages 249-258
    Background and Purpose

    80% of air pollution in urban areas comes from heavy vehicles. The purpose of this study is to investigate the amount of CO2 , CO, HC, NOX pollutants, types of diesel cars and their relationship with the life of the car.

    Materials and Methods

    In this study, out of all diesel cars in Mashhad, which is 5861 cars, 425 cars were randomly selected and after recording the year of car production, using OPTIMA7 NDIR five-gas pollutant device in bright engine mode (Engine operation). Sampling was performed continuously (except for the first to the fourth of April) in the period of December 6, 2017 to May 9, 2017 at nine to twelve and fifteen to twenty o’clock and Then, using SPSS software and statistical tests. The relationship between these pollutants and vehicle life was investigated.

    Results

    According to the amount of sig (p=0/531>0/05) between the life of the car and carbon monoxide, the amount of sig (p=0/571>0/05) between the life of the car and the amount of hydrocarbon, the amount of sig (p=0/153>0/05) between the life of the car and carbon dioxide output and the amount of p=0/290>0/05 (sig) there is no significant relationship between car life and nitrogen oxides. There is an inverse correlation between the car’s year of manufacture and CO2 and NOX pollutants, So that the higher the car’s year of manufacture, the lower the amount of carbon dioxide and nitrogen oxides. And there is a positive correlation between HC and CO pollutants.

    Conclusion

    The significant level value (sig) between car life and all pollutants is greater than 0.05, so there is no statistically significant relationship between car life and all exhaust gas pollution. Therefore, the amount of air pollution by diesel cars should be reduced by taking correct management methods.

    Keywords: Nitrogen oxides, Air pollution, Diesel cars, Car life, Hydrocarbons
  • Nafiseh Sarabi Mohajer, Maryam Sarkhosh, AliAsghar Najafpoor, Hossain Alidadi, Sima Baridkazemi * Pages 259-266
    Background and Purpose

    Consumers often think that food is safe when stored in refrigerators at 4°C. However, food can still spoil and cause foodborne illness, which is one of the most important health challenges. The present study was conducted with the aim of investigating bacterial and fungal contamination in domestic refrigerators.

    Materials and Methods

    In this study, 30 domestic refrigerators were examined. First, microbial plates including blood agar and Saburo were placed on the refrigerator shelves for one hour. Then the bacterial cultures were incubated for 48 hours at 36°C and the fungal cultures were incubated for 5 days at 28°C and the colonies were counted. Finally, in order to check the level of contamination of the refrigerator surfaces, treated samples were prepared from the surface of the refrigerator shelves using moist sterile swabs.

    Results

    Based on the results, 100% bacterial contamination and 58% fungal contamination were observed in the air of household refrigerators, and the amount of bacterial and fungal contamination on the surface of domestic refrigerators was 4.7-8.9 and 3.6-7.2 (log CFU/cm2) respectively

    Conclusion

    As seen in this study, bacteria enter food through unwashed hands, raw foods, leaking packaging, unwashed shelves, refrigerator surfaces, and long-term storage of food in the refrigerator. Therefore, if refrigerators are not maintained properly, they become a place for the growth of microorganisms and directly and indirectly contaminate the refrigerator and food and make people sick.

    Keywords: Microbial contamination, Food-Borne Illness, Domestic Refrigerator
  • Mana Abazari, HabibAllah Tayebi *, Khadijeh Aghajani Pages 267-279
    Background and Purpose

    the investigation of the adsorption of pollutants from aquatic environments with the least number of experiments, is one of the concerns of researchers. In the present study, the aim is to model the adsorption process of acid dye 62 by a metal-organic framework containing aluminum (MIL-53(Al)-NH2).

    Materials and Methods

    In this study, MIL-53(Al)-NH2 was synthesized from the raw material of 2-amino terephthalic acid and aluminum nitrate. After examining the effective parameters on dye adsorption, artificial neural network (ANN), multiple linear regression (MLR) and multiple nonlinear regression (MNLR) have been used to predict the amount of dye adsorption.

    Results

    The results of XRD, FE-SEM and FTIR analyzes indicated the appropriate synthesis of MIL-53(Al)-NH2. The optimal conditions are: pH=2, time 60 minutes, adsorbent dosage 0.02g and temperature 25°C. According to the results, in the comparison between the three used methods, the neural network model has the highest prediction accuracy. The output of this model has the lowest root mean square error (RMSE) and the highest correlation coefficient (CC) with true data in comparison with multiple linear and nonlinear regression models.

    Conclusion

    According to the results, it can be seen that the MIL-53(Al)-NH2 is an efficient compound and in addition, due to the high efficiency of the artificial neural network model, this model can be used to ensure the results of dye removal and reduce costs by reducing the number of experiments.

    Keywords: Adsorption Process, MIL-53(Al)-NH2, Artificial Neural Network (ANN), Multiple Linear Regression (MLR), Multiple Nonlinear Regression (MNLR)
  • Nastaran Aghelan, Soheil Sobhan Ardakani *, Mehrdad Cheraghi, Bahareh Lorestani Pages 280-299
    Background and Purpose

    Phytoremediation is a new technology for remediation of contaminated soils, this study was conducted to evaluation of efficiency of EDTA, citric acid and salicylic acid chelating agents in phytoremediation enhancing of Amaranthus caudatus and Tagetes patula for elimination of Cr(III) and Cu(II) from contaminated soils in 2018.

    Material and Methods

    After soil pots contaminating by 50 and 100 (mg/kg) K2Cr2O7 and 200 and 400 (mg/kg) CuSO4 salts, and 2.5 (mmol/kg) of EDTA and citric acid (CA) and 2.0 (mmol/kg) of salicylic acid (SA) solution treating, the cultured seedlings were harvested after 60 days. Then, after seedlings digestion, Cr and Cu contents were determined using ICP-OES

    Results

    Based on the results obtained, the maximum contents of Cr (mg/ kg) in cultivated soil, root and stem samples of A. caudatus were 2.40, 5.18 and 1.86 were found in the SA, EDTA and EDTA treatments, respectively and in T. patula with 2.74, 6.00 and 1.30 were found to be in the SA, EDTA and EDTA treatments, respectively. Also, the maximum contents of Cu (mg/kg) in cultivated soil, root and stem samples of A. caudatus with 6.74, 3.77 and 3.34 were found to be in the SA, SA and EDTA treatments, respectively and in T. patula with 6.65, 3.45 and 9.50 were found to be in the SA, EDTA and EDTA treatments, respectively. On the other hand, translocation (TF) and bioconcentration (BCF) factors of A. caudatus both were greater than 1 in soils with 100 mg/kg added K2Cr2O7 containing CA, which indicates that this species can be known as hyperaccumulator of Cr

    Conclusion

    In conclusion, concerning to the considerable role of organic acids in soil refining electrokinetic and phytoremediation efficiency enhancing, using of these soil amendment agents is recommended to cleanup of contaminated soil with heavy metals

    Keywords: Electrokinetic, Soil amendment, Ornamental plants, Heavy metal, Phytoremediation
  • Behnam Pardakti, Hossein Pirkharrati *, Farrokh Asad Zadeh Pages 300-316
    Background and Purpose

    In this study, heavy metals in the soil around the Zanjan city, by using indicators of pollution, carcinogenic and non-carcinogenic risk and determining the origin by using statistical methods.

    Materials and Methods

    In this study, 30 soil samples were taken from a depth of 0-20 cm and analyzed based on the method of acid digestion by induction coupled plasma spectroscopy.

    Results

    The enrichment factor for zinc and cadmium was in the extreme enrichment category with an average of 42.1 and 34.5, respectively, and the land accumulation index for cadmium was in the high pollution category with an average of 2.8. Spatial changes of the index of pollution load and modified degree of pollution showed that the intensity of pollution increased near the industrial centers and the linear regression between the ecological risk and the median coefficient of the medium effect range (R2=0.903) showed that 76% of the samples They are in the possibility of toxicity. Cadmium had the highest risk in children and adults with an average non-carcinogenic risk index of 2 and 0.5, especially exposed to skin absorption with an average of 0.5. It shows the risk of more cancer diseases. The result of determining the origin and contribution of heavy metals with the help of statistical evaluations showed that lead, zinc and cadmium are the result of human activities and chromium, copper and arsenic are the result of the combination of human and earth-born activities. have gathered in the area

    Conclusion

    In order to reduce the negative environmental effects of heavy metals in the soil of the study area, measures such as reducing the entry of pollutants into the soil and refining polluted Soil.

    Keywords: Factor Analysis, Heavy metals, Pollution index, Zanjan city, Risk Assessment
  • Abolfazl Naimabadi *, Safora Javan, Naghmeh Aminalslami, Hadi Fazel, Naerh Amini Sani Pages 317-326
    Background and Purpose

    COVID-19 can be transmitted directly through respiratory droplets or indirectly through devices that transmit infection. SARS-CoV 2 has been identified on various environmental levels in hospitals and communities.

    Material and Methods

    Sampling was done according to the instructions of the World Health Organization; environmental samples were taken using a swab with an artificial tip and a plastic shaft. In this study, sampling was done during the busy hours of the hospital and the total numbers of samples 48 samples were collected and finally the samples were analyzed by polymerase chain reaction-reverse transcription (RT-PCR) method.

    Results

    The results showed that within 36 samples of the hospital, 8 samples were positive and in 10 samples of the comprehensive laboratory, two positive samples were reported. Due to the abnormality of the data, the Kruskal-Wallis test was used to compare datasets of different levels such as (plastic, metal, wood, glass, fibers and living body). According to the results, no significant relationship was observed between levels with different genders and the degree of positive tests (P value = 0.341)

    Conclusion

    Contaminated airborne droplets can be displaced by air currents and deposited on surfaces. Due to the type of surfaces and higher durability of these viruses on these surfaces, the need for regular and daily disinfection before and after shifts, and in case of exposure to virus infection, must be disinfected with appropriate antiviral compounds with the surface. No contamination has been observed on other surfaces such as fabrics and fibers, but due to the spread of this virus, necessary precautions should be taken.

    Keywords: : SARS-CoV-2, Hospital rooms, Surface sampling, Coronavirus Covid19